Η φτώχεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Φτώχεια και Κοινωνικός αποκλεισμός στην ΕΕ

Κατηγορία: Φτώχεια & Κοινωνικός αποκλεισμός

Με περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να «βγάλουν» τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έως το 2020.

"Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στην Ελλάδα: Προσδοκίες και Προκλήσεις"

Κατηγορία: Έρευνες, Μελέτες & Στατιστικά Δεδομένα

Εθνική Αναφορά «Ενόψει της πιλοτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα: Προσδοκίες και προκλήσεις» 

Το Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, εκπόνησε Αναφορά για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του European Minimum Income Network αξιολογώντας τις προοπτικές εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα. 

Πολιτικές Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μια Συγκριτική Ανάλυση

Κατηγορία: Έρευνες, Μελέτες & Στατιστικά Δεδομένα

Ενδιάμεση Έκθεση για τα μέλη των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
της Βουλής των Ελλήνων από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους
 
Σεπτέμβριος 2014
 
Από την Εισαγωγή της Μελέτης:
Η Ελλάδα βιώνει, εδώ και έξι χρόνια, μια βαθύτατη οικονομική κρίση που έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Αντίθετα όμως με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί.

Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2013 (Περίοδος αναφοράς εισοδήματος 2012) - Κίνδυνος φτώχειας

Κατηγορία: Έρευνες, Μελέτες & Στατιστικά Δεδομένα

Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2013, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2012. Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τι είναι φτώχεια;

Κατηγορία: Ορισμός & Δείκτες

Ένα από τα προβλήματα της συζήτησης για τη φτώχεια, είναι η αποσαφήνιση του τι σημαίνει και πώς μπορεί να οριστεί. Στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, η φτώχεια γενικά χωρίζεται σε δύο τύπους, απόλυτη ή ακραία φτώχεια και σχετική φτώχεια.
 

Ευρώπη 2020-Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός- Κοινωνικοί δείκτες της ΕΕ

Κατηγορία: Ορισμός & Δείκτες, Φτώχεια & Κοινωνικός αποκλεισμός

Η Κοινωνική Προστασία και Κοινωνική Ένταξη στην ΕΕ

Κατηγορία: Φτώχεια & Κοινωνικός αποκλεισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και συμπληρώνει τις πολιτικές των κρατών μελών για κοινωνική ένταξη και κοινωνική προστασία.
 

Στόχοι και δείκτες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό - Παρατηρήσεις και Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Κατηγορία: Ορισμός & Δείκτες, Φτώχεια & Κοινωνικός αποκλεισμός

Στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη έχουν τεθεί στόχοι να απαλλαγούν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η ΕΟΚΕ έχει επικροτήσει τη δέσμευση για μείωση της φτώχειας και έχει υπογραμμίσει τη σημασία μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης με την οποία θα εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της ΕΕ που εστιάζονται στην οικονομική διακυβέρνηση, την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν θα επιτείνουν τον κίνδυνο της φτώχειας λόγω της κρίσης (ΕΟΚΕ, 2011b).
 

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού

Κατηγορία: Φτώχεια & Κοινωνικός αποκλεισμός

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού είναι μία από τις επτά Εμβληματικές Πρωτοβουλίες της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας

Διεύθυνση: Μαυροματαίων 43, 10434

Τηλ.: 210 8259880

Φαξ: 210 8259880

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Φόρμα Επικοινωνίας