Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας: Συγκέντρωση Κοινωνικών Λειτουργών στο Υπουργείο Εργασίας

Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2015

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας: Συγκέντρωση Κοινωνικών Λειτουργών στο Υπουργείο Εργασίας

Σήμερα, 17 Μαρτίου 2015, δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί και πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο πεζόδρομο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) με βασικό σύνθημα: «Υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – Διεκδικούμε Κοινωνικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και κατέθεσαν υπόμνημα στην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα θέματα ανθρωπιστικής κρίσης.

 
Την συγκέντρωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στα πλαίσια δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας, του επαγγέλματος των κοινωνικών λειτουργών, στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
 
Αντίστοιχες δράσεις για την Ημέρα οργανώθηκαν και από τα Τοπικά Τμήματα του ΣΚΛΕ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη και αλλού.
 
Για τη φετινή χρονιά ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας του 2015 ορίστηκε η 17η  Μαρτίου. Το θέμα «Υπερασπιζόμενοι την Αξιοπρέπεια των Λαών και των Κοινωνιών»  εστιάζεται στην κοινή προσπάθεια των IFSW, IASSW και ICSW να επηρεάσουν διεθνείς, περιφερειακές, εθνικές πολιτικές και κυβερνητικές δράσεις και να αναδείξουν την συμβολή των κοινωνικών λειτουργών και την αξία της κοινωνικής εργασίας σε όλο τον κόσμο.
 
Για την Ελλάδα, η φετινή θεματολογία είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ καθώς οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας και έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης όμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν κοινωνίες σε πόλεμο. Η συνεχής απώλεια εισοδήματος, η ανεργία, ο περιορισμός των κοινωνικών παροχών, οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η συρρίκνωση του Κράτους Πρόνοιας, απειλούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττουν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ενός ολόκληρου λαού.
 
Σε αυτές τις συνθήκες, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί με βασική τους αξία τον σεβασμό και την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που διαπνέει την κοινωνική εργασία, δεν μένουν απλά παρατηρητές. Δεν προσεγγίζουν μόνο θεωρητικά τις καταστάσεις, αλλά παρεμβαίνουν παντού και με κάθε τρόπο:
 
·         Στέκονται στην  πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης,
 
·         Υπερασπίζονται καθημερινά τα δικαιώματα των ανθρώπων για Υγεία, Στέγη, Εργασία, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη,
 
·         Συλλογικά διεκδικούν πολιτικές που εξασφαλίζουν ανάπτυξη με επίκεντρο την ανθρώπινη ευημερία και
 
·         Δημόσια συνηγορούν υπέρ ομάδων και κοινοτήτων που απειλούνται περισσότερο.
 
Στο πλαίσιο των δράσεων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα εντάσσονται ακόμα δράσεις που ακολουθούν μέσα στο Μάρτιο :
 
·         photo stream από τις 15 Μαρτίου με θέμα «ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ελλάδα του 2015». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καλούνται κοινωνικοί λειτουργοί να απαθανατίσουν και να μοιραστούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα της καθημερινότητας στα οποία αποτυπώνονται αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενέργειες για την προστασία της, κλπ.
 
·         Συμμετοχή στον Αντιρατσιστικό Περίπατο: «Βαδίζοντας μαζί για έναν καλύτερο κόσμο….» (Τόπος Συνάντησης: Βουλή των Ελλήνων, Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη) που διοργανώνεται το Σάββατο στις 21/3/2015 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και αφορμή την 21η Μαρτίου: Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού & των Φυλετικών Διακρίσεων.
 
·         Διοργάνωση Ημερίδας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το ΤΕΙ Αθηνών, την Παρασκευή 27/3/2015 (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας  με θέμα «Υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια των ευάλωτων ομάδων στις τοπικές κοινωνίες», με βασικό σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις τοπικές κοινωνίες. 
 
Πηγή: http://left.gr
 
 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας

Διεύθυνση: Μαυροματαίων 43, 10434

Τηλ.: 210 8259880

Φαξ: 210 8259880

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Φόρμα Επικοινωνίας