Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (European Anti-Poverty Network-EAPN)

Κατηγορία: Τι ειναι το Δίκτυο

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (European Anti-Poverty Network-EAPN) ιδρύθηκε το 1990 και είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δικτύων, στο οποίο συμμετέχουν ΜΚΟ κατά της φτώχειας και εθελοντικές ομάδες βάσης, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Σήμερα, το EAPN είναι ένα δίκτυο/ομπρέλα:

• 31 εθνικών δικτύων εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων βάσης.

• 18 ευρωπαϊκών οργανισμών.

Η συμμετοχή στο EAPN αφορά σε μια ποικιλία δράσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων, δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, παροχής υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη συμμετοχή και ενδυνάμωση των ατόμων που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Το EAPN επιδιώκει να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και να εξασφαλίσει τη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το EAPN έχει συμβουλευτική θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Πλατφόρμας (Πλατφόρμα των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών ΜΚΟ)

Αποστολή του EAPN είναι:

• Να προωθήσει και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών για την εξάλειψη της φτώχειας και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

• Να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

• Να ενδυναμώσει τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

• Να ασκήσει πίεση, για και μαζί με, ανθρώπους και ομάδες που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Το EAPN περιλαμβάνει στους στόχους του, την ισότητα των φύλων και τη μη διάκριση σε όλους τους τομείς της εργασίας.

Δραστηριότητες

Συνηγορία και Εκστρατείες

Το EAPN είναι ένας από τους κύριους εταίρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ασκεί πιέσεις για την ένταξη της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις Κοινοτικές πολιτικές, που κυμαίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις πολιτικές για την απασχόληση, μέσω της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Το EAPN δημιουργεί συμμαχίες με ανάλογους φορείς για μια ισχυρότερη φωνή υπέρ της κοινωνικής ένταξης.

Ανάλυση

Το EAPN παρακολουθεί στενά τις κοινοτικές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στις ομάδες που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επίσης, συνδέεται με τον τομέα της έρευνας, προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εντός της ΕΕ.

Τέλος, σχεδιάζει, αναπτύσσει και υποβάλλει προτάσεις για να ασκήσει επιρροή στα Κοινοτικά θεσμικά όργανα.

Ενημέρωση/Πληροφόρηση

Η ιστοσελίδα www.eapn.eu είναι η διαδικτυακή πύλη για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρώπη.

Το διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο EAPN Flash παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική και τα νέα του EAPN και της ΕΕ, με τα Κοινοτικά προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που ενδιαφέρουν τα μέλη του.

Παράγεται επίσης μια σειρά από δημοσιεύσεις για τη φτώχεια, την κοινωνική ένταξη, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, τα διαρθρωτικά ταμεία, το μέλλον της Ευρώπης, κ.λπ.

Ανταλλαγές

Το EAPN δημιουργεί ομάδες εργασίας και διοργανώνει διεθνή σεμινάρια.

Αποτελεί επίσης, ένα φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εθνικές πολιτικές για την κοινωνική ένταξη. Διευκολύνει τη δημιουργία συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μελών του και πέραν αυτών, και έρχεται σε επαφή με τις ΜΚΟ στις υποψήφιες χώρες.

Εκπαίδευση

Το EAPN προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα στα μέλη του σχετικά τη δικτύωση και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας

Διεύθυνση: Μαυροματαίων 43, 10434

Τηλ.: 210 8259880

Φαξ: 210 8259880

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Φόρμα Επικοινωνίας